Skandal u Bijeloj kući
9

Pretpostavlja se da je Trumpov "zviždač" zapravo agent CIA-e

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvještaj "zviždača" u kojem se navodi da je predsjednik SAD-a Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine je navodno agent CIA-e, prenose američki mediji.

Prema pisanju New York Timesa, neimenovani službenik je duži vremenski period radio u Bijeloj kući. Naime, "zviždač" je kazao da su visoki dužnosnici Bijele kuće pokušali "zaključati" sve detalje telefonskog poziva Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika.

U pozivu je Donald Trump navodno tražio od Volodimira Zelenskog da istraži njegovog glavnog političkog rivala iz reda demokrata Joea Bidena.

U žalbi objavljenoj u četvrtak piše da transkript poziva nije pohranjen u uobičajenom računarskom sistemu. Umjesto toga, pohranjen je u zasebnom sistemu koji se koristi za skladištenje tajnih podataka.

Demokrate optužuju Donalda Trumpa da traži stranu pomoć u nadi da će "podmetnuti nogu" Joeu Bidenu koji napreduje u utrci za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020. godine, a neki smatraju da je predsjednik SAD-a vojno pomagao Ukrajini kako bi mu to poslužilo kao pregovaračko sredstvo.

Donald Trump negira bilo kakve neregularnosti i kompletnu priču ocjenjuje kao "prevaru" i "još jedan lov na vještice", piše BBC News.