Svijet
0

Presuda Saddamu mogla bi biti odgođena nekoliko dana

FENA
Sud koji Saddamu Husseinu sudi za ubijanja šiita tokom osamdesetih godina mogao bi odgoditi izricanje presude, predviđeno za sljedeću nedjelju, za nekoliko dana kako bi sucima dao više vremena da razmotre svjedočenja, rekao je glavni tužitelj u nedjelju.

Jaafar al-Moussawi je rekao da irački visoki sud još razmatra slučaj nakon kojeg bi svrgnuti irački diktator mogao završiti na vješalima ako se proglasi krivim za zločine protiv čovječnosti zbog njegove uloge u ubistvu 148 stanovnika sela Dudžaila.

"Znat ćemo dan ili dva prije nastavka procesa jesu li spremni objaviti presudu", rekao je agenciji Reuters, prenosi Hina.

Odgađanje presude, koja je trebala biti donesena 5. novembra, moglo bi predstavljati razočaranje za predsjednika SAD-a Georgea W. Busha i njegovu Republikansku stranku.

Ispitivanja javnog mnijenja u SAD-u sugeriraju da bi republikanci mogli izgubiti nadzor nad Kongresom na izborima 7. novembra, a presuda kojom bi se Saddama proglasilo krivim mogla bi Bushu i njegovim saveznicima poslužiti kao potvrda ispravnosti njihove politike u Iraku.

Tužitelji su zatražili smrtnu kaznu za Saddama ako se utvrdi da je kriv za ubijanja u selu Dudžailu 1982. godine nakon neuspjelog pokušaja atentata na njega. Prema iračkim se zakonima smrtna presuda mora izvršiti vješanjem. Saddam je izjavio da zaslužuje biti strijeljan jer je vojni oficir.

Saddamu se odvojeno sudi za zločine nad Kurdima tokom vojne operacije Al-Anfal u kojoj su 1987. i 1988. ubijeni deseci hiljada ljudi.