|

Presuda Dragomiru Miloševiću za granatiranje Sarajeva

Presuda Dragomiru Miloševiću za granatiranje Sarajeva
0
S
SRNA
8.11.2009. u 13:24
9
komentara
0

dijeljenja
Presuda Dragomiru Miloševiću za granatiranje Sarajeva
Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreći će u četvrtak, 12. novembra, pravosnažnu presudu generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomiru Miloševiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 33 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Sarajevu 1994. i 1995. godine.
Raspravno sudsko vijeće, kojem je predsjedavao Patrik Robinson, proglasilo je Miloševića krivim za kampanju bombardovanja Sarajeva i gađanje iz snajpera njegovih građana sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je okrivljeni komandovao.

Na prvostepenu presudu, izrečenu 12. decembra 2007. godine, žalile su se obje strane. Tužilaštvo smatra da je kazna neadekvatna i traži da se ona preinači u doživotni zatvor, dok odbrana smatra da Milošević treba da bude oslobođen krivice ili da mu se kazna značajno umanji.

Prema mišljenju Tužilaštva, izrečena kazna ne odražava težinu počinjenih zločina.

Odbrana je navela da se Sarajevo, zbog prisustva velikog broja pripadnika Armije BiH i MUP-a u tom periodu, ne može tretirati kao civilna zona, a djelovanje SRK kao napad na civilno stanovništvo. Odbrana je, takođe, tvrdila da je u nastojanju da pridobije simpatije međunarodne zajednice Armija BiH "dejstvovala i po vlastitom narodu".

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljen glavni pretres u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, koji su optuženi za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine. Dokazni postupak nastavlja odbrana generala Čermaka.

Suđenje bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini, biće nastavljeno sutra dokaznim postupkom odbrane Petkovića.

Od utorka do petka planiran je nastavak suđenja nekadašnjim visokim zvaničnicima policije Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji se terete za zločine nad nesrpskim stanovništvom od aprila do kraja 1992. godine. Izvođenje dokaza nastavlja tužilaštvo.

Glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića najavljen je za četvrtak i petak. Perišića optužnica tereti za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebenici u peridu od 1993. do 1995. godine.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...