Svijet
0

Presretnuti sirijski putnički avion prevozio ilegalni teret

FENA
Sirijski putnički avion koji su prisilno prizemljile turske vlasti prevozio je "ilegalni teret", saopćio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je izjavio da su "sumnjivi" materijali zaplijenjeni iz aviona prije nego što mu je dopušteno da napusti zemlju, prenosi BBC.

Turski vojni avioni u srijedu su presreli putnički avion, koji je bio na putu iz Moskve prema Damasku, u jeku glasina da prevozi vojnu opremu.

Napetosti između Turske i Sirije u porastu su otkako je pet turskih civila poginulo prošle sedmice od minobacačke granate ispaljene sa sirijsike strane granice.

U odgovoru na taj incident, Turska je po prvi put otvorila vatru po Siriji otkako je pobuna protiv predsjednika Bašara al-Asada izbila u prošloj godini.

Davutoglu nije rekao da li je bilo kakvo oružje pronađeno tokom jednosatnog pregleda aviona.

  • U avionu je bio ilegalni teret o kome su oni trebali izvjestiti, izjavio je on novinskoj agenciji Anadolija.

Nepotvrđeni izvještaji u turskim medijima ukazuju da se među zaplijenjenim teretom nalaze kutije s vojnom komunikacijskom opremom.

Avion Airbus A320 imao je tridesetak putnika, daleko manje od svog kapaciteta.

Turski ministar je izjavio da će vlasti nastaviti s istragama sirijskih putničkih aviona koji lete turskim zračnim prostorom.

Ruski zvaničnici saopćili su da je njihova ambasada u Ankari zatražila od turskih vlasti objašnjenje njihovih akcija.

Izvor iz ruske agencije za izvoz oružja, čije je riječi citirala novinska agencija Interfax, negirao je da je u avionu bilo vojne opreme.

  • Nikakvo naoružanje niti bilo koja vrsta sistema ili dijelova vojne opreme nije moglo biti u avionu, izjavio je taj izvor.

Ranije je Davutoglu izjavio da je Turska odlučna da spriječi bilo kakav transfer oružja u Siriju preko svog zračnog prostora.

Kazao je da je vlada u Ankari primila informaciju da bi avion na putu za Damask mogao prevoziti "teret koji nije namijenjen u civilne svrhe".

Avion su dopratila dva turska borvena aviona do aerodroma Esenvorga u Ankari radi sigurnosnih provjera.

Avionu je dopušteno da uzleti u 2,30 sati u četvrtak ujutro, nakon što je proveo nekoliko sati na aerodromu.

U međuvremenu su turske vlasti proglasile sirijski zračni prostor nesigurnim i zabranile turskim avionima da nadlijeću tu zemlju.