Među putnicima i državljani Rusije
1

Erdogan: Sirijski avion prevozio teret vojne namjene

FENA
Recep Tayip Erdogan
Recep Tayip Erdogan
"Sirijski putnički avion, koji je na letu iz Moskve presretnut u zračnom prostoru Turske i prinudno spušten u Ankari, prevozio je tovar vojne namjene, čime je prekršio pravila civilne avijacije", izjavio je danas turski premijer Recep Tayip Erdogan.

"Tovar koji je prevožen uputila je sirijskom ministarstvu odbrane jedna ruska organizacija", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbayevom.

On je dodao da je teret uputila u Siriju ruska kompanija povezana s vojnoindustrijskim kompleksom, ali nije naveo o kojoj je kompaniji riječ, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ruski ambasador u Ankari Vladimir Ivanovski prethodno je pozvan u tursko ministarstvo vanjskih poslova poslije incidenta s prinudnim prizemljenjem sirijskog putničkog aviona u kome su bili i državljani Rusije.

U ruskom ministarstvu vanjskih poslova zasad ne navode nikakve detalje o tom sastanku, prenio je Tanjug.

Moskva je ranije od turskih vlasti zatražila objašnjenje povodom tog incidenta, u kome su, kako tvrdi, dovedeni u opasnost život i bezbjednost putnika.

Sirijski putnički avion sinoć su prinudno spustili turski vojni avion, a nakon višesatnog pretresa i zapljene "nedozvoljenog tovara", navodno komunikacione opreme za vojne svrhe, avion je nastavio put.

U avionu se nalazilo, prema različitim informacijama, od 25 do 35 putnika, među kojima i 17 ruskih državljana.