Svijet
0

Presretnut brod sa 117 miliona eura u libijskim dinarima

FENA
Brod na kojem su bile libijske bankovne novčanice u vrijednosti 117 miliona eura namijenjene Libiji presretnut je u srijedu u britanskim vodama i sproveden do jedne engleske luke, saopćilo je u petak britansko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Brod HMS Vigilant sproveo je ovaj brod u luku Harwich, izjavio je glasnogovornik ministarstva. "Kontejneri su istovareni s broda i zaplijenjeni", dodao je on.

"Na brodu je bila velika količina libijskih deviza koje potpadaju pod sankcije UN-a", soapćilo je ministarstvo, prenosi AFP.

Brod se vratio u Veliku Britaniju nakon što je posada odlučila, zbog nemira, ne pristane u luci Tripoli, prenosi Associated Press izjavu zvaničnice koja nije željela biti imenovana.

Ona nije rekla ni o čijem se brodu radi, samo je istaknula da se brod vratio u luku Harwich, na istoku Engleske, u pratnji pograničnih čamaca.

Zvaničnica je odbila prokomentirati odakle novac dolazi, iako se u Velikoj Britaniji nalazi međunarodna štamparija novca De La Rue PLC koja štampa više od 150 različitih valuta. Glasnogovornik te štamparije za sada nije komentirao ovaj slučaj.

Spomenuta zvaničnica je još dodala kako vjeruje da je brod krenuo ka Libiji prije zavođenja međunarodnih sankcija.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je jednoglasno rezoluciju o sankcijama protiv pukovnika Muamera Gadafija, njegove porodice i ljudi bliskih režimu, među kojim je embargo na prodaju oružja Libiji i zabrana putovanja u države članice koja se odnosi na 16 osoba, među kojim su pukovnik i njegova porodica.

U nedjelju je Velika Britanija zamrznula libijsku imovinu koja bi mogla iznositi 23 milijade eura, objavio je dnevni list Daily Telegraph.