{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presječena glavna ruta snabdijevanja IDIL-a: Sirijski kurdi zauzeli Tal Abyad

Klix.ba
16.6.2015. u 08:30
8
37
Presječena glavna ruta snabdijevanja IDIL-a: Sirijski kurdi zauzeli Tal Abyad
8
Kurdski borci iz Sirije kazali su da su preuzeli kontrolu nad gradom Tal Abyad koji je bio u rukama Islamske države. Ovim je presječena glavna ruta za snabdijevanje namirnicama i oružjem ove militantne grupe.
Poslane su i dodatne snage kako bi se glavni put do Raqqe, koju drži IDIL, osigurao. Borbe su uzrokovale bijeg hiljade civila u obližnju Tursku.

Kurdi se nisu sami borili. Pridružili su im se sirijski pobunjenici i američka koalicija koja je napadala iz zraka.

Grad Tal Abyad bitan jer jer omogućava uvezivanja područja koje kontroliraju duž granice sa Turskom, od Iraka na istoku do Kobanea na zapadu.

"Cijeli grad je pod našom kontrolom i više se ne vode borbe. Naši ljudi moraju znati da ćemo očistiti cijeli dio sjeverne Sirije od IDIL-a", rekao je Huseyin Kocher, kurdski komandir.

Žestoke borbe prisilile su 16.000 civila da napuste svoje domove i pređu granicu s Turskom. Izbjeglice su stajale uz žičanu ogradu tokom vikenda nakon što je Turska zatvorila Akcakale prelaz kazavši da će im dopustiti ulaz samo u slučaju humanitarne tragedije. S izbjeglicama su stajali i borci IDIL-a. Na desetine ih je uspjelo preći kada su presjekli ogradu, no turski vojnici su ih opkolili. Naknadno je ovaj prelaz otvoren i 3.000 izbjeglica je prešlo granicu.

Ovo nije prvi put da kurdi su saradnji s drugima preuzmu neko mjesto od IDIL-a, ali je ovo prvo strateško mjesto ključno za njihov opstanak. Ukoliko kurdi zadrže kontrolu, to bi itekako moglo smanjiti mogućnosti IDIL-a da napreduje u borbama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: