Prvi put u historiji
207

Presedan u Italiji: Škola kod Milana neće raditi za Bajram, desničari ogorčeni odlukom

B. H.
Muslimanska zajednica u Milanu je sve veća (Foto: X.com)
Muslimanska zajednica u Milanu je sve veća (Foto: X.com)
Učenici osnovne škole u talijanskom mjestu Pioltello u blizini Milana ostat će 10. aprila kod kuće. Rukovodstvo škole je odlučilo da praznikom proglasi dan kada se obilježava Ramazanski bajram.

To se dogodilo prvi put u Italiji, izvijestio je u ponedjeljak dnevnik Corriere della Sera. Odluku je oštro kritikovala ekstremna desnica.

U školi su ovaj potez opravdali time što su mnogi učenici posljednjih godina ostali kod kuće za veliki muslimanski praznik.

Oko 1.300 djece pohađa osnovnu školu u gradu, koji je dio gradskog područja Milana, od kojih 40 posto dolazi iz muslimanskih porodica, rekao je direktor Alessandro Fanfoni.

"Imamo odjeljenja gdje je prethodnih godina na nastavu krajem ramazana dolazilo troje ili četvero djece", kazao je.

Prema riječima direktora, odluku o proglašenju 10. aprila slobodnim danom podržao je i školski odbor u kojem sjede predstavnici roditelja. Stoga je škola u septembru započela školsku godinu dan ranije nego u okolnim mjestima, kako bi se ispunio obavezni opseg nastave.

Odluku škole, koja je prema pisanju medija prva takve vrste u Italiji, kritikovala je krajnja desnica.

"To je neprihvatljiv izbor koji je u suprotnosti s vrijednostima, identitetom i tradicijom naše zemlje", rekao je talijanski ministar saobraćaja i čelnik stranke protiv imigracije Lige Matteo Salvini. U sličnom duhu izrazili su se i drugi dužnosnici ove stranke.

S druge strane, gradonačelnica Pioltella, Ivonne Cosciotti, iz Demokratske stranke lijevog centra, podržala je školu. Prema njenim riječima, odluka, o kojoj gradonačelnica nije bila unaprijed obaviještena, ide u dobrom smjeru.

U Italiji, prema različitim procjenama, tri do pet posto stanovništva ispovijeda islam. Trenutna prisutnost islama u Italiji prvenstveno je povezana s imigracijom, koja se povećala od kasnih 1980-ih.

Islam je manjinska religija u Italiji, većina ljudi u zemlji ispovijeda kršćanstvo. Međutim, prema posljednjim procjenama, otprilike 30 posto Talijana ne ispovijeda nikakvu vjeru.