{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preporuka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

F
12.11.2009. u 12:50
0
10
Preporuka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji
0
Preporuka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak u Bruxellesu većinom glasova izvještaj kojim se ministrima unutarnjih poslova zemalja Evropske unije predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.
- Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunjavaju sve uslove za ukidanje viza, navodi se u deklaraciji iz izvještaja koju je izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon pročitala prije glasanja i dodaje da Parlament predlaže ukidanje viza od 19. decembra, javio je Tanjug.

Danas usvojena preporuka bit će upućena ministrima unutarnjih poslova članica EU koji treba da donesu konačnu odluku o tome, najvjerovatnije na sjednici 30. novembra. U deklaraciji se dodaje i da bi vize trebalo da budu ukinute i preostalim dvijema državama zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini i Albaniji, "što je prije moguće", odnosno čim ispune sve uslove iz Mape puta.

Glasanju je prethodila rasprava, na kojoj je u srijedu navečer potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot izjavio da Evropska komisija u potpunosti podržava ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, što će "imati snažan politički uticaj u regionu" i ocijenio da se radi o "historijskoj odluci".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: