Bruxelles
0

Preporuka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

FENA
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak u Bruxellesu većinom glasova izvještaj kojim se ministrima unutarnjih poslova zemalja Evropske unije predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.
  • Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunjavaju sve uslove za ukidanje viza, navodi se u deklaraciji iz izvještaja koju je izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon pročitala prije glasanja i dodaje da Parlament predlaže ukidanje viza od 19. decembra, javio je Tanjug.

Danas usvojena preporuka bit će upućena ministrima unutarnjih poslova članica EU koji treba da donesu konačnu odluku o tome, najvjerovatnije na sjednici 30. novembra. U deklaraciji se dodaje i da bi vize trebalo da budu ukinute i preostalim dvijema državama zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini i Albaniji, "što je prije moguće", odnosno čim ispune sve uslove iz Mape puta.

Glasanju je prethodila rasprava, na kojoj je u srijedu navečer potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot izjavio da Evropska komisija u potpunosti podržava ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, što će "imati snažan politički uticaj u regionu" i ocijenio da se radi o "historijskoj odluci".