Umro tvorac Daytona
0

Preminuo Richard Holbrooke

Sarajevo-x.com
Holbrooke: Impresivna karijera
Holbrooke: Impresivna karijera
RIchard C. Holbrooke, američki diplomata impresivne karijere, najpoznatiji kao tvorac Dejtonskog sporazuma i shuttle diplomatije koja je prethodila Mirovnom sporazumu u Ohiou, umro je nakon operacije puknute aorte, zbog koje je hospitaliziran u subotu.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih američkih diplomata. Njegova karijera proteže se od Vijetnama do borbi sa Al-Qaedom u Afganistanu i Pakistanu. Službovao je Johny F. Kennedyju, Billu Clintonu i Baracku Obami.

U augustu 1999. postao je 22. američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a od januara 2009. obnašao je dužnost specijalnog predstavnika predsjednika Sjedinjenih Država za Afganistan i Pakistan.

O detaljima svog diplomatskog angažmana na Balkanu detaljno je pisao u knjizi "Završiti rat".

Predsjednik Obama nazvao je Holbrookea istinskim "gigantom američke vanjske politike koji je Ameriku učinio snažnijom, sigurnijom i poštovanijom".

"Skoro 50 godina, Richard je časno služio državi. Radio je kao mladi službenik tokom rata u Vijetnamu, sudjelovao je u mirovnim pregovorima u Parizu koji su okončali taj rat. Kao mladi pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik pomogao je normalizaciji odnosa sa Kinom. Kao američki ambasador u Njemačkoj, pomogao je Evropi da ispliva iz Hladnog rata i ohrabri NATO da poželi dobrodošlicu novim članicama. Kao pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Kanadu bio je glavni arhitekt Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u BiH prije tačno 15 godina, spašavajući nebrojene živote", kazao je američki predsjednik.

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je kako su SAD izgubile jednog od najposvećenijih javnih djelatnika. Richard Holbrooke je skoro pola stoljeća služio državi koju je volio, predstavljajući Sjedinjene Države u udaljenim ratnim zonama kao i u visokorangiranim mirovnim pregovorima, uvijek izrazito brilijantan i tačan.

"Bio je jedan od onih istinskih državnika i to je ono što njegov odlazak čini još bolnijim", kazala je Clinton, dodajući kako je Holbrooke pomogao uobličavanju američke historije, pomagao u opasnoj sadašnjosti i osiguravao budućnost.