Nakon četiri dana u komi
0

Preminuo novinar ranjen vatrenim oružjem u Kairu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski novinar Ahmed Mohammed Mahmoud (36) preminuo je od povreda zadobijenih vatrenim oružjem dok je obavljao svoj posao u toku protesta u Kairu, izjavila je za Al-Jazeeru njegova supruga.

Mahmoud je radio za državni list Al Tavun, a povrijeđen je 29. januara. On je prvi novinar koji je smrtno stradao u demonstracijama za svrgavanje egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Američki predsjednik Barack Obama u petak je kazao da se moraju poštovati prava novinara.

Egipatski ministar zdravstva objavio je da je od srijede, kada su Mubarakovi sljedbenici napali demonstrante na trgu Tahrir, u centru Kaira, poginulo 11 ljudi.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je 300 osoba poginulo u protestima, koji su šokirali vlade arapskih i zapadnih zemalja, tradicionalno naklonjene Mubaraku.

Supruga poginulog novinara, čije ime nije objavljeno, izjavila je da je Mahmoud upucan u glavu dok je snimao dešavanja na protestima sa balkona njihovog doma.

Egipatski ministar informisanja kazao je u petak navečer kako su informacije prema kojima egipatske vlasti stoje iza napada na novinare lažne te je u saopštenju istakao kako su napadi na novinare "neprihvatljivi" te da su predstavnici stranih medija "dobrodošli u Egipat", dodajući da se trenutno u toj zemlji nalazi više od hiljadu stranih novinara.