U 95. godini
36

Preminuo je Robert Badinter, čovjek koji je konstatovao smrt Jugoslavije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U 95. godini preminuo je Robert Badinter, francuski pravnik i političar, javlja Le Monde. Bio je i profesor prava na Sorboni, predsjednik francuskoga Ustavnog vijeća, senator francuske Nacionalne skupštine i čovjek koji je konstatovao smrt Jugoslavije.

Badinter je bio bivši socijalistički francuski ministar vanjskih poslova, rođen 1928. u Parizu. Bio je i profesor prava na Sorboni, predsjednik francuskoga Ustavnog vijeća i senator francuske Nacionalne skupštine.

Kad je Francois Mitterrand postao predsjednik u maju te godine, imenovao je Badintera za svog ministra pravde.

Robert Badinter je predsjedao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju čega su 15. januara 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ), danas Evropske unije priznale državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Robert Badinter imenovan je predsjednikom peteročlane komisije koju su činili predsjednici ustavnih sudova iz država članica EEZ-a.

Komisija je ustanovila da se SFRJ raspala, da su granice između bivših federativnih jedinica državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu mijenjati.

Ova odluka je pružila pravnu podlogu za priznanja nezavisnosti republika bivše SFRJ, uključujući i Bosne i Hercegovine.