Svijet
0

Preminuo "đavolov advokat" Jacques Verges

FENA
Jacques Verges (Foto: AFP)
Jacques Verges (Foto: AFP)
Kontroverzni francuski advokat Jacques Verges, među čijim su klijentima bili čuveni terorista Carlos šakal i nacistički ratni zločinc Klaus Barbie, preminuo je u 88. godini.

Verges je postao poznat kao "đavolov advokat" jer je prihvatao kontroverzne slučajeve koji su privlačili veliku pažnju javnosti, prenosi BBC.

Tvrtdi se da je on bio i prijatelj Pol Phota, čelnika Crvenih Kmera odgovornih za genocid u Kambodži.

Antikolonijalista i komunista, on je branio Alžirce optuživane za terorizam protiv Francuske u 1950-im godinama.

Čelnik Francuske advokatske komore, Christian Charriere-Bournazel, izjavio je francukoj novinskoj agenciji France-Presse d je obaviješten o Vergesovoj smrti od svojih advokatskih kolega.

  • On je pao prije nekoliko mjeseci, i otada je mnogo izgubio na težini i kretao se veoma sporo. Znali smo da je kraj blizu, ali nismo znali da će doći tako skoro - kazao je.

Verges je rođen na Tajlandu od oca francuskog diplomate i majke Vijetnamke, i odrastao je na francuskom otoku Reunion u Indijskom okeanu, gdje je, kako se navodi, stekao svoje žestoke antikolonijalističke stavove.

U Drugom svjeetskom ratu, on se borio na strani francuskog Pokreta otpora pod komandom generala Charlesa de Gaullea i kasnije se pridružio Komunističkoj partiji Francuske.

Tokom alžirskog rata za nezavisnost, on je branio Alžirce optužene za terorizam protiv Francuske.

Jedna od njegovih klijentica bila je njegova buduća supruga Djamila Bouhired, koja je u 1957. osuđena na smrt zbog podmetanja bombi u kafeima u Alžiru.