Svijet
10

Preminuo britanski advokat John Jones koji je radio na slučajevima Orić, Ganić i Radončić

Klix.ba
Poznati britanski advokat John Jones preminuo je jučer u Londonu, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Bosanskoheregovačkoj javnosti Jones je poznat kao advokat koji je uz Vasviju Vidović zastupao ratnog komandatna u Srebrenici Nasera Orića pred Haškim tribunalom 2004. godine, a 2010. i člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, nakon što je uhapšen po potjernici iz Srbije zbog ubistva vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Lider SBB Fahrudina Radončića, također je bio jedan od onih koji su koristili Jonesove advokatske usluge. Sredinom 2014. godine Radončić ga je anagažirao u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, a kako bi dokazao da se njegovo ime ne dovodi u vezu sa optužbama. Sud je po zahtjevu britanskog advokata, između ostalog, tada odlučio da Fahrudin Radončić nije optuženi u tom predmetu, da protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u Bosni i Hercegovini, te da on ni na koji način nije bio obuhvaćen istragom protiv Nasera Keljmendija. Radončić će se u ovom slučaju pojaviti kao svjedok.

Gostujući jedne prilike na FACE TV, Radončić je pokazujući dokument sa Kosova kazao da je za advokatske usluge Jonesu platio 300.000 KM, piše Patria.