U 94. godini
16

Preminuo bivši francuski predsjednik Giscard D'Estaing, jedan od prvih zagovornika EU integracija

V.K.
Jedan od zagovornika evropskih integracija
Jedan od zagovornika evropskih integracija
Bivši francuski predsjednik i jedan od glavnih zagovornika Evropske unije Giscard D'Estaing preminuo je u 94. godini usljed komplikacija povezanih s infekcijom koronavirusom.

Giscard D'Estaing obnašao je funkciju francuskog predsjednika u periodu od 1974. pa do 1981. godine. Bio je poznat kao jedan od prvih zagovornika evropskih integracija koje danas poznajemo kao EU.

Giscard je bio hospitaliziran u gradu Toursu u zapadnoj Francuskoj, saopštio je francuski radio Europe 1 koji je prvi objavio i vijest o njegovoj smrti.

Njegov predsjednički mandat ostat će upamćen po modernizaciji francuskog društva, ali i donošenju brojnih, u to vrijeme kontroverznih odluka, kao što su dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak te legalizacija abortusa.

Također, Giscard D'Estaing je bio jedan od ključnih pokretača procesa evropskih integracija, a u Evropi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom s kojim je postavio temelje Evropskom monetarnom sistemu i zajedničkoj valuti euru.

Od D'Estainga su se oprostili brojni francuski i evropski zvaničnici te su naglasili kako je bivši francuski predsjednik cijeli svoj život posvetio jačanju odnosa između evropskih zemalja.