Saučesnica je na slobodi
7

Preminula žena koja je bila u komi 22 godine nakon bombaškog napada u Jerusalemu

D. B.
Chana Nachenberg, žena američko-izraelskog porijekla, preminula je nakon što je bila u komi 22 godine poslije napada koji je izvršio palestinski bombaš samoubica u Jerusalemu.

Nachenberg je imala 31 godinu kada je postala žrtva napada u pizzeriji Sbarro u Jerusalemu. Tada je poginulo 15 osoba uključujući sedmero djece i trudnicu, a ona je zadobila teške povrede. Također, treća je Amerikanka koja je preminula od posljedica pomenutog bombaškog napada koji se dogodio u augustu 2001. godine.

SAD od Jordana traže izručenje žene koju je Izrael osudio za ubistvo zbog njene uloge u bombaškom napadu. Riječ je o Ahlam Tamimi, koja je rođena u okupiranoj Zapadnoj obali i koja ima jordansko državljanstvo. Ona je osuđena na 15 doživotnih kazni na izraelskom sudu 2003. godine, a puštena je 2011. godine u sklopu dogovora za oslobađanje izraelskog vojnika koji je bio u zarobljeništvu palestinske militantne grupe Hamas u Gazi duže od pet godina.

Tamimi je pomogla bombašu poznatom kao Izz al-Din Shuheil al-Masri da izvrši napad. Nakon izlaska iz zatvora je nastavila živjeti u Jordanu te je isticala da je ponosna na svoju umiješanost u pomenuti zločin.

Ona se nalazi na FBI-jevoj listi najtraženijih terorista, a SAD traže njeno izručenje zbog optužbi za zavjeru s ciljem korištenja oružja za masovno uništenje protiv Amerikanaca. Prethodni zahtjev je sud u Jordanu odbio.

Roditelji jedne od američkih žrtava napada, koja je imala 15 godina, godinama traže od SAD-a da učine više kako bi im Tamimi bila izručena.