U 112. godini
261

Preminula najstarija Britanka čija je tajna dugovječnosti bila konzumiranje viskija

Klix.ba
Foto: The Sun
Foto: The Sun
Britanka Grace Jones preminula je u snu u svom domu u Worcestershireu, potvrdila je njena porodica za The Sun. Rođena je 6. septembra 1906. godine, a titulu najstarije osobe u Britaniji preuzela je prošlo ljeto.

Kroz život je dočekala i ispratila 26 premijera, a njena porodica kaže kako je Grace bila veoma aktivna i vesela, unatoč dubokoj starosti. Njena 80-godišnja kćerka Deirdre McCarthy ističe kako je njena majka bila veoma zdrava i kako su stalno uživali u zajedničkim aktivnostima.

"Umorila bi se od obaveza i dnevnih aktivnosti, ali se nikad anije žalila. Živjela je život punim plućima, sve je radila sa nekim posebnim stilom", kaže Deirdre.

Foto: The Sun
Foto: The Sun

Jones se udala 1933. godine za inžinjera Leonarda Rodericka u Liverpoolu, te su zajedno proveli 53 godine i u braku dobili jednu kćerku. Leonard je preminuo 1986. godine u 79. godini, a ona se nakon toga nije udavala, jer je, kako je kasnije govorila novinarima, našla ljubav svog života. Ona i Leonard su se voljeli na poseban način, pričala je tada. Nakon muževe smrti je preselila u dom za penzionere.

Kada su je jednom prilikom posjetili novinari kako bi pisali priču o njenom 100. rođendanu, starica im je kazala kako svaku noć pred spavanje popije malo viskija s vodom, te kako je to njena tajna dugog života.

Foto: The Sun
Foto: The Sun

"Doktor mi je rekao da to ne radim jer će mi oštetiti srce, ali ja ga ne slušam. Ne brinem se, mislim da je briga najgore što sebi možete priuštiti", kazala je tada Jones.

Titulu je preuzela prošlo ljeto, kada je preminula dotadašnja najstarija osoba u Britaniji Olive Boar, koja je imala 113 godina. Najstarija osoba na svijetu je Jeanne Calment, koja ima 122 godine i živi u Francuskoj.