U skladu sa zakonom
112

Premijerka Švedske uputila poruku Turskoj: Nećemo izručiti građane koji nisu umiješani u terorizam

V. K.
Magdalena Andersson (Foto: EPA-EFE)
Magdalena Andersson (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Švedske Magdalena Andersson oglasila se dan nakon potpisivanja trilateralnog sporazuma u kojem je Turska obećala kako neće koristiti veto prilikom ulaska Finske i Švedske u NATO.
U intervjuu za španske medije, Andersson je pojasnila kako se sporazum može ocijeniti kao historijski s obzirom na to kakva je retorika prethodila potpisivanju sporazuma.

"To je historijski dan za Švedsku, ali i za NATO. Veoma sam sretna što smo jučer uspjeli da postignemo taj dogovor, da Švedska uđe u NATO što će biti dobro kako za državu tako i za švedski narod. Želimo ponuditi sigurnost NATO-u i povećati sigurnost cijele alijanse i svih zemalja članica", rekla je Andresson.

Pregovori su, kako ističe, trajali skoro četiri sata i mogu se ocijeniti kao izuzetno teški.

"Dogovorili smo trilateralni sporazum između Turske, Švedske i Finske s ciljem borbe protiv terorizma. PKK je organizacija koju Evropska unija smatra terorističkom i mi slijedimo tu praksu", poručila je premijerka Švedske.

Uzevši u obzir činjenicu da Turska novim sporazumom zahtijeva izručenje određenih pripadnika organizacija FETO, PKK i YPG, a koji se nalaze u skandinavskim zemljama, Andersson je naglasila kako će Švedska razmotriti sve zahtjeve Turske, ali da postoje zakoni koji se trebaju poštovati.

"Nastavit ćemo se pridržavati švedskih zakona i međunarodnog prava. Ako Turska dođe sa zahtjevom za ekstradiciju, naravno da ćemo poštovati taj zahtjev, ali ćemo uvijek poštovati švedske zakone i evropske konvencije koje se tiču ekstradicije. To je veoma važno naglasiti. Nikada nećemo izručiti nekoga ko je švedski državljanin ako nije uključen u terorističke aktivnosti. Za to ne brinite", izjavila je Andersson.

Podsjetimo, turski ministar pravde ekir Bozdag izjavio je danas kako Ankara ima listu pripadnika pokreta koje bi Finska i Švedska trebale u narednom periodu izručiti Turskoj.

"Dosije šest članova PKK i šest članova FETO-a čekaju u Finskoj, dok dosijei 11 članova PKK i 10 članova FETO-a u Švedskoj", rekao je Bozdag novinarima u Ankari.