Zadatak broj 1
21

Premijer Luksemburga u nemogućoj misiji: Kako razumjeti Orbana i pomiriti Mađarsku s Briselom

V. K.
Viktor Orban i Luc Frieden (Foto: FENA)
Viktor Orban i Luc Frieden (Foto: FENA)
Iako Luksemburg kada se govorio o nešto širim vanjskopolitičkim procesima spada u manje značajne države, unutar Evropske unije ima podjednako važan status kao i druge zemlje.

Novi premijer Luksemburga Luc Frieden u intervjuu za magazin Politico posebno se osvrnuo na probleme unutar Evropske unije te je govorio o napetostima na relaciji Brisel - Viktor Orban.

Frieden, čija je zemlja bila jedna od šest država osnivača EU, izjavio je kako se nada da će na dugogodišnjoj diplomatskoj tradiciji postati "graditelj mostova" između zemalja članica, uključujući i Mađarsku.

"Mađarska je više proevropski orijentirana nego što ponekad mislimo. Smatram da trebamo pokušati podržati različite stavove kako bismo postigli zajednički cilj", rekao je Frieden.

Na posljednjem okupljanju lidera zemalja EU, mađarski premijer stvarao je niz problema, a Budimpešta je uložila i veto na isporuku pomoći Ukrajini. Govoreći o saradnji sa Orbanom, premijer Luksemburga je rekao kako bi trebao bolje upoznati mađarskog lidera.

"Ako se neko ne slaže sa određenim politikama, trebalo bi da pokušate da shvatite odakle on ili ona dolazi. Razmišljam o odlasku u Mađarsku u narednim mjesecima kako bih bolje razumio poziciju države", mišljenja je.

Prema mišljenju Friedena, za Orbanovu izolaciju dijelom je kriv i Brisel.

"Ponekad sam šokiran kada vidim kako se malo truda ulaže u razumijevanje onoga što druga strana misli u odnosima između evropskih zemalja. Mađarska je toliko propatila pod sovjetskom dominacijom i vrlo dobro razumije da nijedna zemlja ne želi da njome dominira strana sila", poručio je.