Bijes javnosti
28

Premijer Japana otpustio sina nakon što je ovaj organizovao zabavu u rezidenciji

F. H.
Foto: Twitter / @shukan_bunshun
Foto: Twitter / @shukan_bunshun
Najstariji sin Fumia Kishide, japanskog premijera, odstupit će s mjesta sekratata za izvršnu politiku nakon javnog negodovanja zbog toga što je koristio premijerovu službenu rezidenciju za privatnu zabavu.

Fotografije koje je objavio sedmičnik Shukan Bunshun prikazuju premijerovog sina Shotaroa i oko 10 rođaka kako poziraju ili leže na simbolično važnim stepenicama prekrivenim crvenim tepihom u rezidencije u imitaciji grupnih fotografija novoimenovanih kabineta.

Druge fotografije snimljene na bonenkai zabavi "zaboravi godinu" 30. decembra prošle godine prikazuju goste kako stoje na podiju kao da drže konferenciju za novinare.

Ostavka Shotara Kishide udarac je za njegova oca, čiji se rejting poboljšao odmah nakon ovogjesečnog summita G7 u Hirošimi i očitog pokušaja atentata na njega tokom vođenja kampanje prošlog mjeseca.

"Kao sekretar za [premijerova] politička pitanja, javni položaj, njegovi su postupci bili neprikladni i odlučio sam ga smijeniti kako bih preuzeo odgovornost. Naravno, odgovornost za imenovanje je je na meni", rekao je Kishida u ponedjeljak navečer.

Glavni sekretar kabineta, Hirokazu Matsuno, ranije je opisao događaj kao "neprikladan" i obećao da će osigurati da se rezidencija više ne koristi nepropisno.

Zgrada stara gotovo 100 godina prije je služila kao ured premijera, a pretvorena je u stambene prostorije 2005. kada je izgrađen novi ured.

Shotaro (32) nije prvi put da je kritiziran zbog zloupotrebe službenog položaja. U januaru dok je pratio oca, ukoren je zbog korištenja automobila ambasade za privatna putovanja u Britaniji i Parizu te zbog odlaska u kupovinu suvenira za članove kabineta u luksuznoj robnoj kući u Londonu.