Svijet
0

Premijer Jacenjuk pozvao Moskvu da spriječi ulazak terorista u Ukrajinu

Klix.ba
Arsenij Jacenjuk (Foto: AFP)
Arsenij Jacenjuk (Foto: AFP)
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pozvao Rusiju da kontroliše svoje granice i zaustavi teroriste pri ulasku na ukrajinsku teritoriju.

On je rekao da bi Kijev mogao brzo riješiti krizu ako Moskva zaustavi uplitanje u situaciju u toj zemlji. Međutim, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da politika Kijeva gura Ukrajinu u "bratoubilački rat".

Ranije ove sedmice su pobunjenici i vladine snage imali neke od najtežih sukoba od početka ukrajinske krize. Separatisti kažu da su izgubili do 100 boraca dok su pokušavali da zauzmu aerodrom u Donjecku. Ukrajinska vojska danas potpuno kontroliše taj aerodrom.

Pobunjenici su jučer napali i vojnu bazu u gradu Lugansku, pri čemu su zabilježene žrtve na obje strane, piše BBC.

Premijer Jacenjuk je istakao kako se situacija na istoku Ukrajine pogoršava te da angažman Rusije stvara velike poteškoće ukrajinskoj vladi.

"Jedan broj kamiona sa bojevom municijom, ali i sa gerilcima koje su obučili Rusi prešao je rusku granicu i ušao u Ukrajinu. Tražimo od Rusije i Vladimira Putina da tome stanu ukraj. Ako bi Rusija to ispoštovala, riješili bismo krizu za sedam dana", zaključio je Jacenjuk.