Konkretni potezi
55

Premijer Italije Mario Draghi predložio mirovni plan za završetak rata u Ukrajini

S. Š. U.
Premijer Italije Mario Draghi
Premijer Italije Mario Draghi
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine potvrdilo je informaciju da je Italija ponudila svoj prijedlog završetka rata te da se njen prijedlog razmatra, prenosi Kyiv Independent.

"Talijanska strana je zaista podijelila svoju viziju načina na koji bi se ruski rat protiv Ukrajine mogao završiti. Relevantni prijedlozi se razmatraju. Dobrodošli su svi međunarodni napori za uspostavljanje mira na tlu Ukrajine i u Evropi. U isto vrijeme, bilo kakva politička odluka mora se zasnivati na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", kazao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Dodao je da Ukrajina cijeni podršku Italije na njenom putu ka članstvu u EU, te zbog saradnje na bilateralnom nivou.

Premijer Mario Draghi pozvao je prekid vatre u Ukrajini kako bi se omogućilo ozbiljno pristupanje pregovorima o okončanju rata. Kazao je da će njegova država učiniti sve što je moguće da situaciju riješi kroz pregovore, ali da je za potpisivanje sporazuma potrebna podrška Ukrajine.

Draghi nije komentirao da li će Italija nastaviti slati naoružanje Ukrajini.

Talijanske novine La Repubblica izvijestile su da je Italija prijedlog teksta sporazuma dostavila UN-ovom generalnom sekretaru Antoniu Guterresu.

Plan Italije uključuje prekid vatre i demilitarizaciju linije fronta koja bi bila pod nadzorom UN-a, pregovore o statusu Ukrajine u odnosu na članstvo u NATO-u i EU, ukrajinsko-ruski sporazum o Krimu i Donbasu, te multilateralni sporazum o miru i sigurnosti u Evropi.