Svijet
5

Premijer Iraka: Zauzet ćemo Ramadi za nekoliko dana, treba nam pomoć

Klix.ba
Haider al-Abadi (Foto: EPA)
Haider al-Abadi (Foto: EPA)
Premijer Iraka Haider al-Abadi je rekao da će iračke snage osloboditi Ramadi od IDIL-a za nekoliko dana, ali je dodao da je njegovoj vladi potrebna pomoć koalcijskih partnera.

Iračke snage su pretrjpjele brojne poraze od IDIL-a u proteklih godinu dana, a prošle sedmice su se dale u bijeg iako ih je napala manja grupa IDIL-ovih militanata. Sekretar američkog ministarstva odbrane Ashton Carter je u nedjelju izjavio da su iračke snage pokazale manjak volje za borbu. Za CNN je rekao da su se Iračani odlučili na povlačenje iako su bili brojno nadmoćniji u odnosu na snage IDIL-a.

U međuvremenu, lider pokreta Hezbollah Hassan Nasrallah je rekao da IDIL predstavlja veliku opasnost po cijeli svijet, kao i druge sunitske militantne grupe koje se bore u Siriji.

Govoreći hiljadama pristalica putem videolinka, Nasrallah je priznao prvi put da se Hezbollah bori u Siriji kako bi pružio pomoć sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Neki posmatrači tvrde da IDIL sada kontroliše oko 50 posto Sirije, kao i trećinu Iraka.

Premijera Abadija su iznenadili komentari sekretara američkog ministarstva odbrane Cartera.

"Carter je podržavao Irak, vjerujem da ima pogrešne informacije", izjavio je Abadi. On je dodao da je iračke snage iznenadila IDIL-ova "šokantna" taktika.

"Naši borci imaju volje za borbu, ali su odjednom napadnuti niotkud, oklopnim kamionima punim eksploziva. Njihov efekt je poput manje nuklearne bombe, što je negativno utjecalo nanaše snage. Žao mi je što smo izgubili Ramadi, ali vjerujem da ga možemo brzo vratiti", kazao je Abadi.

Iračka vojska je u nedjelju oslobodila Husaybu, koja se nalazi istočno od Ramadija, a borbe se nastavljauu.

Abadi je zatražio međunarodnu pomoć jer mnogi pripadnici IDIL-a ulaze u Irak iz Sirije i donose nove taktike borbe.

"Nedostatak kontrole na granici Sirije i Iraka je greška. Sirija je u haosu, što jača IDIl. Tražili smo od naših međunarodnih partnera da pojačaju kontrole na granici", rekao je Abadi.

Carter je i dalje zabrinut zbog stanja u Ramadiju.

"Možemo ih obučiti, dati im opremu, ali ne i volju za borbu", jasan je bio Carter.

Pad Ramadija, koji s enalazi 110 km zapadno od Bagdada, bio je velika sramota za iračku vladu. Hiljade civila su napustile svoje domove.