Svijet
9

Nakon zauzete zgrade vlade: IDIL povezuje dijelove Iraka, Jordana i Sirije u svoju državu

Klix.ba
(Foto: EPA)
IDIL-ovi militanti zauzeli su glavnu zgradu vlade u Ramadiju, glavnom gradu najveće iračke provincije. Najmanje šest autobombi sa vozačima samoubicama korišteno je za napad na mjesto gdje se nalazio glavni policijski stožer i ured guvernera.

Najmanje 50 policijaca je zarobljeno u akciji koju su militanti izveli tokom noći. Poginulo je najmanje 10 policijskih službenika, a desetine ih je ranjeno. Borba se nastavila tokom dana, a potom se zavijorila IDIL-ova zastava na zgradi.

Militanti su također dali izjavu u kojoj su potvrdili kako su preuzeli zgradu vlade u Ramadiju, te da su ubili određeni broj vladinih boraca.

Strahuje se da je 50 zarobljenih policajaca već pogubljeno. Borbe se nastavljaju u drugim dijelovima grada.

IDIL i iračke trupe vode borbe mjesecima kako bi preuzeli kontrolu nad strateški bitnom Anbar provincijom.

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden obećao je iračkom permijeru Haidaru al-Abadiju da će poslati tešku artiljeriju, među kojima je i ručna raketa i druga municija kao i zalihe za iračku vojsku.

Anbar provincija je ključna jer se nalazi zapadno od Bagdada i u blizini je granice sa Sirijom. Ukoliko padne u ruke IDIL-a, putem autoputeva bit će povezan sa Sirijom i Jordanom, što je i cilj IDIL-a.