Svijet
0

Premijer Brown doputovao u Washington

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown stigao je u ponedjeljak navečer u Washington,što je prvi susret jednog evropskog dužnosnika s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Tokom svoje posjete u utorak i srijedu, Brown, koji je nekoliko sati prije odlaska iz Londona izjavio da je Amerika "izmijenjena" izborom Obame za predsjednika, pokušava da s američkim predsjednikom pokrene "novi svjetski deal" (new deal mondial) pred samit G20, koji se održava 2. aprila u Londonu.

Ova posjeta ima, uglavnom, za cilj da pripremi samit 20 industrijski razvijenih i novonastalih zemalja, ali i jačanje "odnosa" između Obame i Browna, izjavio je glasnogovornik premijera Browna.

Obama je dao "svijetu utisak jedne transformirane Amerike" , jer je jedan crnac postao predsjednik, jer živi u Bijeloj kući koju su gradili robovi", izjavio je Brown na radiju Talk Sport. "Vizija koju su ljudi imali o Americi počinje da se mijenja", dodao je.

Dva lidera razgovarat će i o strategiji koju treba usvojiti u Afganistanu, te o 60. godišnjici samita NATO-a, predviđenog od 3. do 5. aprila u Baden-Badenu i Strasbourgu, saopćila je Bijela kuća.

Brown će u srijedu govoriti pred oba doma američkoga Kongresa, čime će postati peti britanski premijer koji je imao tu privilegiju.