Svijet
0

Premijer Berlusconi za raspisivanje prijevremenih izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je obećao da će podnijeti ostavku nakon što parlament usvoji hitne budžetske reforme, izjavio je u srijedu da smatra da treba organizovati prijevremene izbore početkom februara na kojima se neće ponovo kandidovati za premijera.

"Podnijet ću ostavku čim budžet bude usvojen i s obzirom da ne vidim drugu mogućnost, vidim održavanje izbora početkom februara, a ja neću biti kandidat na njima.", rekao je Berlusconi u razgovoru s urednikom talijanskog dnevnika La Stampa, prenosi Reuters.

Berlusconi je rekao da će kandidat za premijera desnog centra biti lider stranke Narod slobode (PDL) i bivši ministar pravosuđa Angelino Alfano.

Predstavnički dom talijanskog parlamenta usvojio je u utorak zakon o budžetu koji je predložila vlada, ali je glasanje pokazalo da premijer više ne može da računa na apsolutnu većinu u Predstavničkom domu, jer je za budžet glasalo 308 poslanika (umjesto 316 poslanika, što bi bila apsolutna većina), 321 je bio uzdržan i niko nije bio protiv.

Gornji dom parlamenta trebalo bi da odobri mjere naredne nedjelje, prenosi AFP.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera ističe da bi odlaganje odlaska Berlusconija moglo da bude desturktivno za zemlju, koja će biti izložena mjesecima finansijskih spekulacija, dok La Republica navodi da bi "zemlja mogla da bude spašena ako Berlusconi ode što prije, pošto je pokazao da je izvor slabosti u krizi."