Keiji Fukuda
0

"Prekasno je da se virus svinjske gripe obuzda"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Smrtonosni virus svinjske gripe koji se pojavio u Meksiku ne može se više obuzdati i zemlje treba da preduzmu mjere za ublažavanje njegovog dejstva, izjavio je danas zamjenik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Keiji Fukuda.

SZO je povećala stepen uzbune sa trećeg na četvrti stepen, dva nivoa ispod objave potpune pandemije, prenosi BBC.

Meksiko je ranije objavio da je moguće da je od virusa umrlo 149 ljudi, iako je do sada potvrđeno samo 20 slučajeva.

"Ovo znači da se dogodio značajan korak ka pandemiji gripa, ali još nismo dotle stigli. U ovom trenutku, smatramo da smo preduzeli korak u tom pravcu, ali pandemija još nije neizbježna", rekao je Fukuda.

Nije bilo smrtnih slučajeva izvan Meksika, a blaži oblici zaraze registrovani su u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji. Mogući slučajevi provjeravaju se u Norveškoj i Južnoj Koreji.

Virus se brzo širi, ali je bolest izlječiva, ako se djeluje brzo antivirusnim lijekovima. Stručnjaci kažu da niko nije prirodno imun na virus svinjske gripe.

Odluka SZO o povećanju stepena uzbune donesena je poslije hitnog sastanka eksperata u Ženevi.

Meksikanci masovno nose maske, a avio-prevoznici provjeravaju putnike radi otkrivanja simptoma gripe.

U Meksiko Cityju zatvoreni su restorani, barovi, bioskopi, stadioni, sportske dvorane i neke Vladine kancelarije, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Od sezonskog gripa svake godine u svijetu umre od 250.000 do 500.000 ljudi. Nova vrsta virusa izaziva bojazan zato što se brzo širi među ljudima, a još ne postoji vakcina protiv njega.