Susret s direktorom CIA-e
18

Pregovori o taocima između Izraela i Hamasa zakazani za danas: Odvijat će se u dvije faze

L. S.
Pozivanje na hitni sporazum o oslobađanju talaca
Pozivanje na hitni sporazum o oslobađanju talaca
Prema izvještajima američkih medija, danas bi u Parizu trebali biti održani razgovori kojima se nastoji osigurati nova pauza u borbama između Izraela i Hamasa i oslobađanje još talaca.

New York Times je objavio da će se direktor CIA-e William J. Burns sastati sa Davidom Barneom, šefom izraelske obavještajne agencije Mossad, katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i šefom egipatske obavještajne službe Abasom Kamelom, tvrde tri osobe upoznate sa zakazanim sastankom koji nisu bili ovlašteni da javno komentarišu.

Bijela kuća i CIA tek trebaju javno potvrditi Burnsov sastanak u Francuskoj, a zvaničnici administracije su bili oprezni da se dogovor može brzo postići.

U međuvremenu, dva zvaničnika koja su zatražila anonimnost izjavila su za Associated Press da će se predloženi dogovor odvijati u dvije faze.

U prvoj fazi, borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Tokom prve 30-dnevne pauze u borbama, Izrael i Hamas bi zatim razradili detalje druge faze u kojoj bi izraelski vojnici i taoci civili bili oslobođeni.

Predloženi sporazum bi također navodno omogućio da više humanitarne pomoći dođe u Gazu.

Iako predloženi sporazum ne bi okončao rat, američki zvaničnici se nadaju da bi takav sporazum mogao postaviti temelje za trajno rješenje sukoba.

Također, predsjednik SAD, Joe Biden, u petak je telefonom razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i vladajućim emirom Katara, šeikom Tamimom Bin Hamadom Al-Thanijem. Razgovori sa oba lidera bili su fokusirani na situaciju sa taocima.

"Obojica lidera su potvrdila da je dogovor o taocima ključan za uspostavljanje produžene humanitarne pauze u borbama i osiguravanje da dodatna humanitarna pomoć koja spašava živote stigne do civila kojima je potrebna širom Gaze", navodi se u saopštenju Bijele kuće o Bidenovom razgovoru s katarskim liderom.