Svijet
0

Pregovori dvije Koreje završeni bez dogovora o ribarskoj zoni

FENA
Sjeverna i Južna Koreja u petak su okončale trodnevne razgovore bez sporazuma o stvaranju zajedničke ribarske zone koja bi smanjila tenzije duž sporne morske granice.

To pitanje je od ključnog značaja u vojnim razgovorima između dvije Koreje. Generali iz obje Koreje sastali su se na tri dana u graničnom selu Panmunjom.

"Nismo se mogli složiti s mišljenjem Sjevera tako da nismo mogli postići sporazum danas", izjavio je portparol delegacije Juga, pukovnik Moon Sung-mook, javio je AP.

Sjeverna Koreja ne priznaje granicu kod zapadne obale poluotoka, sačinjenu jednostrano na kraju Korejskog rata 1950-1953. godine od ondašnjeg zapovjednika UN-ovih mirovnih snaga. Sjever želi da se linija ponovo iscrta dalje prema jugu, što Seul konstantno odbija. Spor je dovodio do krvavih pomorskih čarki u 1992. i 2002. godini.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun i sjevernokorejski lider Kim Jong Il složili su se na svom oktobarskom samitu da stvore zajedničku ribarsku zonu kao način rješenja spora. Strane se, međutim, ne slažu oko površine zone.

Jug želi da se zona proširi na obje strane trenutne granice, ali Sjever zahtijeva da se ona pomjeri samo prema jugu.

Spor je doveo do manjeg čarkanja između dvije strane u četvrtak nakon što je sjevernokorejski oficir zatražio da se, uz prisustvo novinara, pokaže mapa s prijedlogom Sjevera.

Južnokorejski mornarički oficir požurio je da zaustavi sjevernokorejskog oficira, tvrdeći kako taj potez predstavlja kršenje dogovora da se razgovori održavaju iza zatvorenih vrata, a sjevernokorejski oficir ga je odgurnuo.

Uprkos tome što nije postignut sporazum o spornoj morskoj granici, dvije strane postigle su sporazum o pojednostavljenju carinskih inspekcija i ostalih prekograničnih procedura za Južnokorejce koji idu prema Sjeveru.

Sjever je također pristao da dopusti Južnokorejcima da kortiste internet i mobitele dok su unutar izolovane zemlje radi obilaska dvije zajedničke industrijske i turističke kompanije.

Korejski rat okončan je 1953. primirjem, što je ostavilo dvije strane tehnički još u ratu.

Otopljavanje veza potaknuto međunarodnim pregovorima o sjevernokorejskom programu naoružanja obnovilo je nadanja da bi se konačno moglo raspravljati o postizanju mirovnog sporazuima.