Svijet
1

Predstavnica UN-a stigla u Siriju da ispita tvrdnje o hemijskom oružju

Anadolija
Visoka predstavnica Ujedinjenih naroda (UN) za pitanja razoružanja Angela Kane doputovala je danas u Siriju, kako bi pomogla da inspektori UN-a dobiju dozvolu da izvrše pretrage na terenu, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Inače, ekspertski tim UN-a od 20 članova nalazi se u hotelu u Damasku, čekajući da mu se omogući pristup mjestu napada u kome je, prema tvrdnjama pobunjenika, sirijski režim Bashara al-Assada upotrijebio hemijsko oružje.

Također, jedan jordanski zvaničnik izjavio je da će se vojni zapovjednici iz zapadnih i muslimanskih zemalja sastati u Jordanu kako bi razgovarali o posljedicama sukoba u Siriji.

Na sastanku će učestvovati načelnik generalštaba američke vojske general Martin Dampsy, kao i načelnici generalštaba iz Saudijske Arabije, Katara, Turske, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Kanade.

S druge strane, međunarodna zajednica je pozvala da se ispitaju tvrdnje da je u ratu u Siriji korišteno hemijsko oružje, za šta evropske zemlje i protivnici predsjednika Assada optužuju sirijski režim.

Zvaničnici Pentagona su saopćili da se pripremaju ako se administracija Baracka Obame odluči za vojnu intervenciju u Siriji, dok je Rusija odbacila pozive da se u Siriji upotrebi vojna sila.

Sirijska opozicija i organizacije za ljudska prava tvrde da je u srijedu u hemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska u predgrađu Damaska ubijeno i do 1.300 osoba, dok sirijske vlasti demantiraju upotrebu hemijskog oružja.

Evropska unija pozvala je na temeljitu i hitnu istragu navodnog hemijskog napada u Siriji nakon što su sirijski pobunjenici izjavili da su stotine ljudi ubijene u srijedu u napadu smrtonosnim bojnim otrovima.

Bijela kuća je od sirijske vlade i opozicije zatražila da UN-ovim istražiteljima smjesta omoguće pristup svim lokacija od važnosti te da UN provede istragu o navodima da je sirijska vlada u napadu na civile koristila hemijsko oružje.

Osim SAD-a, Francuske i Velike Britanije oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, tražeći objektivnu i profesionalnu istragu.

Inače, sarin je hemijsko oružje koje se najčešće koristi, jer je najsmrtonosnije. Koristio ga je i Saddam Hussein 1998. godine u napadu na Halepče u Iraku, kada je ubijeno 5.000 civila.

Još jedan razlog zbog kojeg je sarin tako popularan jeste to što ga je teško identifikovati, a njegovu upotrebu je teško dokazati jer nema ni boje, ni mirisa.