Dan otvorenih vrata
0

Predsjednik Vijeća EU u razgovoru sa običnim ljudima

FENA
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Evropske institucije, uključujući i Vijeće Evropske unije (EU) održat će, uoči Dana Evrope 9. maja, dan otvorenih vrata u okviru kojeg će predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy razgovarati s običnim ljudima i obići prigodne štandove.

Dan otvorenih vrata bit će održan u zgradi Justus Lipsius, u čast 60. godišnjice od potpisivanja Šumanove deklaracije, nazvane po francuskom državniku Morisu Šumanu (1911.-1998.), kojom je osnovana EU, saopćeno je u Briselu.

U okviru manifestacije bit će organizovan obilazak s objašnjenjima na francuskom, flamanskom, njemačkom i engleskom jeziku, a obilasci će započinjati prikazivanjem kratkog filma o Vijeću EU. Tokom manifestacije predsjedavajući Grupe za budućnost Evrope Felipe Gonzales predstavit će izvještaj "Projekt Evropa 2030.", a Van Rompuy će primiti belgijskog astronauta Franka de Vina koji će mu uručiti zastavu koju je nosio sa sobom na međunarodnu svemirsku stanicu.

Pored toga što je ovogodišnja proslava Dana Evrope jubilarna, 60. ona se prvi put odvija u okviru novog institucionalnog poretka u EU u skladu s Lisabonskim sporazumom koji je stupio na snagu 1. decembra 2009.

Lisabonski sporazum donio je EU tri nove funkcije od kojih su najzapaženije predsjednika Vijeća EU, koju obavlja bivši belgijski premijer Van Rompuy, i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost, neformalnog šefa diplomatije, koju trenutno obavlja britanska laburistička politička baronesa Catherine Aston.