Svijet
50

Predsjednik Venecuele otvorio granicu na osam sati: Narod pohrlio u Kolumbiju po hranu i lijekove

Klix.ba
(Foto: AFP)
Desetine hiljada stanovnika Venecuele phrlilo je u susjednu zemlju Kolumbiju kako bi kupili hrani u lijekove nakon što su vlasti kratko otvorile granicu koja je bila zatvorena skoro godinu dana.

Snimljene su dramatične scene - majke i starije žene trčale su ka prodavnicama u Kolumbiji kako bi nabavile sve što godinu dana nisu imale.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova kazao je kako je 35.000 državljana Venecuele ušlo u njihovu zemlju vrlo civilizovano i pod pratnjom. Granica je bila otvorena jučer osam sati i danas.

Kolumbijski ministar odbrane kazao je kako su učinili sve da opreme supermarkete hranom i ostalim potrepštinama za Venceuelance. Predsjednik Nicolas Maduro podržao je otvaranje granica i naredio graničnoj policiji da ne ometa ljude kada budu prelazili. Maduro krivi svoje protivnike za nedostatak hrane, lijekova i osnovnih stvari, kao i pad ekonomije jer smatra da ga na taj način pokušavaju svrgnuti. Protivnici opet optužuju da je on kriv za ekonomski neuspjeh.

Madruo je u augustu 2015. godine naredio zatvaranje granica kako bi držao pod kontrolom kriminalne bande koje su krijumčarile dobra i benzin koji su prodavali po vrlo visokim cijenama u Venecueli. Prije zatvaranja, granicu je na dnevnoj bazi prelazilo 100.000 ljudi. Mnogi su, poput studenata i bolesnika, imali posebnu dnevnu prolaznicu.