Svijet
42

Predsjednik Turkmenistana sam sebi napravio statuu i posvetio je narodu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U centru Ashgabata, glavnog grada Turkmenistana, otkrivena je ogromna pozlaćena statua predsjednika ove zemlje Gurbangulyja Berdymukhamedova.

Statua prikazuje turkmenistanskog diktatora kako jaše konja, dok u ruci drži golubicu. Statua je postavljena na stijeni napravljenoj od bijelog mermera.

Berdymukhamedov, koji Turkmenistan vodi od 2006. godine, kazao je da statuu posvećuje narodu svoje zemlje. On tvrdi da su upravo oni tražili način da mu odaju počast, pa je on sam sebi napravio statuu u njihovo ime.

Kako piše Guardian, Berdymukhamedova optužuju da je, uz sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, najveći diktator današnjice koji gradi vlastiti kult ličnosti.

Zemlju već skoro deset godina drži u izolaciji nastavivši diktaturu bivšeg predsjednika Saparmurata Niyazova. Sloboda medija ne postoji, građanima skoro da nije dozvoljeno putovati, zabranjene su operne predstave, zatvorene brojne bolnice...

Berdymukhamedov je veliki ljubitelj konja i jahanja, a napisao je i knjigu posvećenu ovoj temi.

Na otvaranju statue zemlju je uporedio sa ovom plemenitom životinjom kazavši da zemlja ide naprijed poput Ahaltekinskog konja.