Irak
0

Predsjednik Talabani prebačen u Njemačku na liječenje

FENA
Irački predsjednik Džalal Talabani (79), hitno hospitaliziran u Bagdadu zbog moždanog udara, prebačen je u četvrtak ujutro u Njemačku na liječenje, saopćeno je iz njegovog ureda.

Talabani je prebačen u Njemačku u pratnji svoje ljekarske ekipe, prema saopćenju postavljenom na zvaničnoj stranici predsjedništva.

Prevoz iračkog predsjednika u inostranstvo bio je moguć zahvaljujući poboljšanju njegovog zdravstvenog stanja, precizirano je.

Uoči odlaska, jedan od njegovih ljekara Nadžmedin Karim je rekao da je njegov odlazak u Njemačku moguć zahvaljujući "poboljšanju njegovog zdravstvenog stanja".

Barzan Šeih Otman, zvaničnik zadužen za štampu u uredu Talabanija, rekao je da je odluku o prevozu avionom na liječenje predsjednika u Njemačkoj donijela ekipa ljekara iz Iraka, Njemačke i Velike Britanije.

Talabani je imenovan predsjednikom Republike u aprilu 2005. godine, dvije godine nakon svrgavanja Saddama Husseina i nakon što je veliki dio svog života posvetio borbi protiv tadašnje vlasti.

On je prvi predsjednik Iraka iz reda Kurda.

Talabani je imao brojne zdravstvene probleme posljednjih godina. Imao je uspješnu operaciju srca u Sjedinjenim Američkim Državama u augustu 2008. godine, i nekolio puta je liječen u inostranstvu.