Svijet
0

Predsjednik Obale Slonovače optužio Francusku i SAD za zavjeru

FENA
Laurent Gbagbo (Foto: AFP)
Laurent Gbagbo (Foto: AFP)
Dosadašnji predsjednik Obale Slonovače Laurent Gbagbo optužio je Francusku i Sjedinjene Države da su organizirale "zavjeru" kako bi ga zbacile s vlasti i rekao da prijetnje vojnom intervencijom afričkih zemalja treba uzeti ozbiljno.

U intervjuu objavljenom u nedjelju uvečer na web-stranici francuskog lista Le Figaro Gbagbo je optužio ambasadore Francuske i SAD-a da su organizirali akciju poslije spornih predsjedničkih izbora 28. novembra.

"To se odnosi prije svega na ambasadore Francuske i SAD-a. Oni su predsjednika Nazavisne izborne komisije Yusufa Bakayoku odveli u hotel koji je sjedište mog protivnika" (Alassan Uattara, kojeg veliki dio međunarodne zajednice smatra pobjednikom izbora), rekao je Gbagbo.

"Tada smo saznali kako je jednoj televiziji izjavio da je moj protivnik izabran. Za to vrijeme Ustavno vijeće je saopćilo da je Laurent Gbagbo izabran. Otada Francuzi i Amerikanci govore da je Uattara pobjednik. To sve liči na zavjeru", kazao je, prenosi RFE.

Gbagbo, kojem su afrički susjedi u okviru Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike zaprijetili vojnom akcijom, upozorio je da su te prijetnje ozbiljne.