Rijetko obraćanje naciji
386

Predsjednik Njemačke: Koronavirus je test naše ljudskosti, budite solidarni i disciplinovani

A. B.
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA-EFE)
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier u večerašnjem televizijskom obraćanju je pozvao naciju da pokaže strpljenje, disciplinu i solidarnost tokom pandemije koronavirusa koji je zapravo test ljudskosti.

DW piše da se njemački predsjednik rijetko obraća u javnosti te da je u svom govoru istakao da je sada, a pogotovo u budućnosti najbitnija solidarnost koja se svakim danom pokazuje.

"Kriza je izvukla najbolje i najgore iz ljudi. Pozivam sve ljude da poštuju donesene mjere jer ne mogu samo političari i stručnjaci odlučiti kada će sva ograničenja biti ublažena, puno toga je i do vas", poručio je.

S obzirom na to da su mnogi pandemiju koronavirusa nazvali ratom, Steinimeier je ipak naglasio da je riječ o testu ljudskosti.

"Ne, ova pandemija nije rat. Nacije nisu jedne protiv drugih, niti se vojnici međusobno bore. Ovo je test naše ljudskosti", kazao je njemački predsjednik.

Steinimeier je predvidio da će kriza drastično promijeniti društvo.

"Ne želimo biti plašljivo i nepovjerljivo društvo, već povjerljivije, brižnije i optimističnije i rasti od ove situacije. Ili će biti svaki čovjek za sebe, gurati se, panično kupovati i gledati na sebe i svoje, ili ćemo iskoristiti ovu situaciju kako bismo se posvetili drugima i društvu", riječi su njemačkog predsjednika, koji se uobičajeno naciji obraća samo za Božić.

Emitovanog predsjedničkog govora nije bilo ni neposredno nakon pada Berlinskog zida.