Upozorenje iz Washingtona
45

Predsjednik Kongresa SAD-a: Putin će nastaviti marširati Evropom, sljedeća metu mu je Balkan

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Mike Johnson je govoreći o davanju podrške Kongresa Ukrajini poručio kako bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao nastaviti dalje ukoliko ga se ne zaustavi.

Upitan zašto je bio spreman izgubiti posao nastavljajući dalje sa svojim planom pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu Johnson je odgovorio da je to njegova filozofija.

"Moja filozofija je da činiš pravu stvar. Kad bih operirao zbog straha od prijedloga za napuštanje, nikada ne bih mogao raditi svoj posao", kazao je Johnson.

Dodao je kako bi mogao donijeti sebičnu odluku učiniti nešto što je drugačije, ali "da radi ono što vjeruje da je ispravna stvar".

"Mislim da će Vladimir Putin nastaviti marširati Europom ako mu se dopusti. Mislim da bi sljedeći mogao biti Balkan. Mislim da bi se mogao obračunati s Poljskom ili nekim od naših NATO saveznika", poručio je Johnson.

Na kraju je kazao kako bi radije u rat slao metke nego "američke momke"

"Da budem otvoren, radije bih poslao metke u Ukrajinu nego američke momke. Moj sin će ove jeseni krenuti u Pomorsku akademiju. Ovo je za mene vježba kao i za mnoge američke porodice", istakao je Johnson.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a će dugo očekivano glasanje o pomoći Ukrajini, Izraelu i Indopacifiku obaviti u subotu.

Nadležni odbor predstavio je zakon kojim bi se osiguralo 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu i regionalne partnere, od čega bi se 23,2 milijarde dolara koristilo za obnavljanje zaliha američkog oružja, zaliha i objekata.

Podrška Izraelu iznosi ukupno 26,38 milijardi dolara, uključujući sredstva za pokrivanje troškova američkih vojnih operacija kao odgovora na nedavne napade.

Nakon nekoliko sedmica neizvjesnosti oko toga hoće li republikanski čelnici Kongresa dopustiti članovima da glasaju o pomoći, Johnson je rekao da je odlučio razdvojiti senatski prijedlog zakona od 95 milijardi dolara u zasebne dijelove.

Senat pod kontrolom demokrata usvojio je prijedlog zakona u februaru s dvostranačkom većinom od 70 posto, a zagovornici paketa rekli su da će ga usvojiti i Kongres sa sličnom većinom ako Johnson dopusti glasanje.