Pismo iz Kijeva
46

Predsjednik Indonezije bio kod Vladimira Putina i prenio mu poruku od Zelenskog

V. K.
Widodo i Putin na današnjem sastanku (Foto: Ured ruskog predsjednika)
Widodo i Putin na današnjem sastanku (Foto: Ured ruskog predsjednika)
Predsjednik Indonezije Joko Widodo stigao je danas u posjeti Rusiji gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nakon što se ranije sastao s ukrajinskim liderom Volodirom Zelenskim, Widodo je danas stigao u Moskvu gdje je obavio radni sastanak s predsjednikom Putinom.

Ono što je interesantno, Widodo je tokom sastanka sa Zelenskim pitao ukrajinskog predsjednika da li želi nešto poručiti ruskom lideru te na taj način iskoristiti posjetu indonezijskog predsjednika kao oblik posredništva.

Nakon sastanka sa Putinom, Widodo je rekao kako je prenio poruku ukrajinskog predsjednika lideru Rusije.

"Kao što sam rekao i u Kijevu, iako je trenutno situacija i dalje veoma teška, ipak kažem da je važno promovisati mirno rješenje i otvoren dijalog. Prenio sam poruku predsjednika Zelenskog predsjedniku Putinu i izrazio spremnost da uspostavim komunikaciju između lidera", rekao je Widodo nakon sastanka s ruskim predsjednikom.

Osim direktnog pitanja odnosa Rusije i Ukrajine, Widodo je pojasnio kako se tokom sastanka u Kremlju govorilo i o izvozu hrane.

"Podržavam napore UN-a da se ruska hrana i proizvodi kao i ukrajinski proizvodi reintegrišu u globalne lancije snabdijevanja. Putin je rekao da će garantovati isporuku preko Crnog mora", poručio je predsjednik Indonezije.

S druge strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin se nakon sastanka s Widodom osvrnuo na odnose zemalja i probleme s izvozom žitarica.

"Zapadne zemlje ne želeći priznati zabludu svog ekonomskog kursa, dodatno destabilizuju globalnu poljoprivrednu proizvodnju nametanjem ograničenja u snabdijevanju ruskim i bjeloruskim đubrivom, otežavajući izvoz ruskog žita na svjetska tržišta kao i njegov prijevoz", rekao je Putin.

Također, ruski predsjednik je naglasio kako se raduje organizaciji samita G20 koji bi se krajem godine trebao održati upravo u Indoneziji.