Nove tenzije
20

Predsjednica Moldavije razljutila šeficu proruske regije: "Prešla si sve granice"

V. K.
Maia Sandu i Eugenija Gutul (Foto: EPA-EFE)
Maia Sandu i Eugenija Gutul (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Moldavije Maia Sandu izjavila je kako šefica proruske regije Gagauzije u ovoj zemlji Eugenija Gutul ne može biti dio vlade jer sarađuje s kriminalnim organizacijama. Vrlo brzo, stigao je i njen odgovor.
Naime, Sandu je govorila o uključivanju i drugih političkih subjekata u rad moldavske vlade, ali je naglasila kako Gutul ne može biti dio tog projekta.

"Osoba koja radi za kriminalnu grupu, a ne za građane Gagauzije, koja daje izjave protiv svoje zemlje, nema šta da traži u moldavskoj vladi", rekla je Sandu.

Komentirala je i njenu posjetu Rusiji.

"Rusija je otvoreno pokazala da se oslanja na kriminalne grupe. Vjerovatno više nije zadovoljna proruskim snagama u Moldaviji pa su odlučili da se posvete radu kriminalmnih grupa koje nastoje destabilizirati situaciju u zemlji", poručila je predsjednica Moldavije.

Vrlo brzo, uslijedila je reakcija i Gutul koja je rekla kako će na sudu braniti svoju čast i dostojanstvo.

"Do sada sam ignorisala klevete i laži Sandu, a danas joj odgovaram - prešla si sve granice. Zahtjevam odgovor pred zakonom. Naši advokati će odmah pokrenuti suđenje za čast i dostojanstvo zbog laži i klevete koje je Sandu iznijela tokom konferencije za medije", rekla je Gutul.

Poručila je i kako traži izvinjenje od Sandu.

"Svrha ovih napada nije samo da mene lično ponize, već i da dovedu u pitanje pravo naroda Gagauza da odlučuje o svojoj sudbini i da bira rukovodstvo autonomije bez uzimanja u obzir mišljenja Kišinjeva. Dugo nismo reagovali na ove napade, čekajući zdrav razum i pragmatizam centralne vlasti da krenu u civilizovan dijalog", poručila je Gutul.