Pritisak javnosti
31

Predsjednica Harvarda podnosi ostavku: Spočitavaju joj i komentare o antisemitizmu

B. R.
Claudine Gay, predsjednica Harvarda (Foto: EPA-EFE)
Claudine Gay, predsjednica Harvarda (Foto: EPA-EFE)
Claudine Gay će podnijeti ostavku na funkciji predsjednice Harvarda kao jednog od najprestižnijih univerziteta u svijetu. To će učiniti usljed optužbi za plagijarizam i kritika na račun njenih komentara o antisemitizmu na Harvardu.

U pismu u kojem je najavila ostavku konstatovala je da je u najboljem interesu univerziteta da se povuče.

"Bilo je uznemirujuće sumnjati u moju posvećenost da se suočim s mržnjom i u moju podršku naučnoj rigoroznosti. Ovo nije odluka do koje sam lako došla. Zaista je to bila neopisivo teška odluka", napisala je Gay, konstatujući da će njena ostavka omogućiti da se fokus stavi na instituciju, a ne na pojedinca.

Gay je šest mjeseci bila predsjednica Harvarda. Bila je prva afroamerikanka koja je vodila ovaj univerzitet i druga žena na funkciji predsjednice jednog univerziteta.

Tokom prošlomjesečnih saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država izjavila je da su pozivi na ubijanje Jevreja odvratni. Međutim, kako je naglasila, od konteksta će zavisiti da li takvi komentari predstavljaju kršenje Harvardovih pravila.

Zbog takve konstatacije je oštro kritikovana, a nakon toga se izvinila za rečeno u Kongresu. Od tada su američki mediji otkrili nekoliko slučajeva navodnog plagijarizma u njenom akademskom radu. Harvardov odbor je istražio ove navode i utvrdio da su objavljena dva rada koja su zahtijevala dodatno citiranje. No, utvrđeno je i to da nije prekršila pravila koja se odnose na istraživanje, prenosi BBC.