Predlaže se kazna od 750 eura za nošenje feredže

S
SRNA
8.1.2010. u 10:41
0
72
Predlaže se kazna od 750 eura za nošenje feredže
0
Predlaže se kazna od 750 eura za nošenje feredže Foto: AFP
U Francuskoj u parlamentarnu proceduru ulazi zakon koji u suštini ženama islamske vjeroispovijesti zabranjuje da feredžama pokrivaju lice - piše britanski dnevnik "Independent".
List ističe da je raspravu o prijedlogu tog zakona najavio šef poslaničkog kluba vladajuće stranke - Unije narodnog pokreta (UNP) Jean-Francois Cope.

Prijedlogom je predviđena novčana kazna u iznosu od 750 eura za svakoga ko se na ulici ili na nekom drugom javnom mjestu pojavi pokrivenog ili maskiranog lica.

U tekst zakona će, prema riječima Copea, biti uneseni i izuzeci, tako da se na njegovom udaru neće naći ljudi koji se maskiraju za karnevale ili maskenbale.

Najava skorog usvajanja zakona je u suprotnosti sa težnjama predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji, kako navodi "Independent", nastoji da ublaži jačanje antiislamskog raspoloženja u zemlji.

"Kope time prkosi Sarkozyju, ali šef Poslaničkog kluba UNP-a smatra da je zabrana feredže neophodna da bi se spriječilo jačanje islamskog ekstremizma u Francuskoj i da bi se zaštitila prava žena", piše "Independent".

Kritičari predloženog zakona, međutim, naglašavaju da će mjera, ako bude usvojena, samo dodatno "otuđiti" veliku islamsku zajednicu u Francuskoj.


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: