SAD
0

Praznik rada tek u septembru

FENA
Sva dosadašnja nastojanja da se i u SAD-u praznik rada proslavlja 1. maja, doživjela su neuspjeh, pa je, tako, za Amerikance, Dan rada, bio i ostao, prvi ponedjeljak u septembru.

Iako je povod da 1. maj bude odabran za datum obilježavanja Međunarodnog praznika rada baš "američki", krvavi sukob policije i radnika u Chicagu, 1886. godine, Amerikanci praznik rada obilježavaju četiri mjeseca kasnije.

To je savezni praznik, i smatra se završetkom ljeta i sezone godišnjih odmora, a u nekim dijelovima SAD-a to je i dan kada škole počinju da rade.

U SAD-u 1. maj je, zvanično, Dan lojalnosti i Dan zakona. Oba su uvedena kao kontrateža radničkom Prvom maju, na koji se u Americi uglavnom gledalo kao na komunistički praznik.

Dan lojalnosti uveden je, najprije, 1921. godine, kao Dan amerikanizacije, da bi 1949. dobio sadašnje ime, a trebalo je da podsjeti na lojalnost SAD-a i na ostvarene slobode američkog društva. Dan zakona uveden je 1958. godine, s idejom da istakne ulogu zakona u stvaranju SAD-a i njegovog značaja u društvu.

Oba značenja, kao i oba praznika, prilično su slabo poznata američkoj javnosti, koja Prvi maj, ako ga obilježava, u raznim dijelovima zemlje to čini na različite načine. Negdje je to, po uzorima donijetim iz Evrope, kao dan koji označava da je zimi konačno došao kraj, a negdje i dalje kao dio radničke takođe evropske tradicije, dok su negdje obje tradicije spojene. Za razliku od većeg dijela svijeta, sindikati, po pravilu, u SAD-u nisu dio toga.

Nema izgleda da se ta situacija promijeni, i to ne samo zbog privrženosti jedne mlade nacije svojim još mlađim tradicijama.

U SAD-u godinama opada udio organizovanog radništva. S više od trećine zaposlenih koji su sindikalno bili organizovanih poslije Drugog svjetskog rata, sada je ta cifra svedena na 12 posto zaposlenih Amerikanaca koji su članovi nekog sindikata. U privatnom sektoru ih je još manje, svega sedam posto.

Posljednjih godina su 1. maja skupove organizovali uglavnom latinoamerički radnici, ali povod nisu nužno bila radnička prava, već i drugi problemi koji ih tište, najčešće problem imigracije i zakonodavstvo u toj oblasti, prenosi u nedjelju Tanjug.