Ismet Bajramović
0

"Nezaposleni nemaju razloga za slavlje na 1. maj"

SRNA
Ismet Bajramović
Ismet Bajramović
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je da ko ima sreću da radi ima i razloga da obilježava Međunarodni praznik rada - 1. maj, odnosno da odmara, ali da onaj ko ne radi, a takvih je mnogo, nema nikakvog razloga za slavlje.

On tvrdi da se Sindikat pobrinuo da svojim aktivnostima od izbora stvara šanse i uslove kako bi radnici u mnogo boljoj atmosferi dočekali sljedeći 1. maj i obilježili ga dostojno čovjeka.

"Radimo na tome da dođe do boljitka, da smanjimo nezaposlenost, da se počne investirati u BiH, da se reguliše socijalna politika i dođemo konačno do zakona koji će regulisati i samim time riješiti povezivanje staža radnicima. U suštini, davno je bilo vrijeme da se počnu rješavati ovi nagomilani problemi", rekao je Bajramović za federalnu štampu.

On je izrazio nadu da će novi Zakon o radu u Federaciji BiH biti uskoro usvojen, budući da se "povlači" još od prošlog saziva vlasti.

Istakavši da se poslodavci služe ucjenama i mobingom, Bajramović je poručio da će Savez sindikata posebno insistirati na zaštiti na radu.

"U prvi plan uvijek stavljamo, bez obzira kako je stanje teško u vremenu našeg divljeg kapitalizma, život radnika. Tek onda ide borba za platu i radni staž. No, opet jedno bez drugog ne ide. Naime, ukoliko je čovjek opterećen teškom situacijom kod kuće, nema plate, odmora, prekovremeno radi, a nije mu plaćeno, on je psihički opterećen i gubi koncentraciju na poslu i može lako da se povrijedi. Zato treba natjerati sve da zakone implementiraju", naglasio je Bajramović.