{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nezaposleni nemaju razloga za slavlje na 1. maj"

S
1.5.2011. u 10:30
0
28
"Nezaposleni nemaju razloga za slavlje na 1. maj"
0
"Nezaposleni nemaju razloga za slavlje na 1. maj"
Ismet Bajramović
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je da ko ima sreću da radi ima i razloga da obilježava Međunarodni praznik rada - 1. maj, odnosno da odmara, ali da onaj ko ne radi, a takvih je mnogo, nema nikakvog razloga za slavlje.
On tvrdi da se Sindikat pobrinuo da svojim aktivnostima od izbora stvara šanse i uslove kako bi radnici u mnogo boljoj atmosferi dočekali sljedeći 1. maj i obilježili ga dostojno čovjeka.

"Radimo na tome da dođe do boljitka, da smanjimo nezaposlenost, da se počne investirati u BiH, da se reguliše socijalna politika i dođemo konačno do zakona koji će regulisati i samim time riješiti povezivanje staža radnicima. U suštini, davno je bilo vrijeme da se počnu rješavati ovi nagomilani problemi", rekao je Bajramović za federalnu štampu.

On je izrazio nadu da će novi Zakon o radu u Federaciji BiH biti uskoro usvojen, budući da se "povlači" još od prošlog saziva vlasti.

Istakavši da se poslodavci služe ucjenama i mobingom, Bajramović je poručio da će Savez sindikata posebno insistirati na zaštiti na radu.

"U prvi plan uvijek stavljamo, bez obzira kako je stanje teško u vremenu našeg divljeg kapitalizma, život radnika. Tek onda ide borba za platu i radni staž. No, opet jedno bez drugog ne ide. Naime, ukoliko je čovjek opterećen teškom situacijom kod kuće, nema plate, odmora, prekovremeno radi, a nije mu plaćeno, on je psihički opterećen i gubi koncentraciju na poslu i može lako da se povrijedi. Zato treba natjerati sve da zakone implementiraju", naglasio je Bajramović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: