London
0

Prag i Washington potpisali vojni sporazum

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates i njegova češka kolegica potpisali su u petak u Londonu vojni sporazum o raspoređivanju američkih vojnika na češkom tlu, u okviru širenja američkog proturaketnog štita.

Ovaj bilateralni sporazum nazvan SOFA (sporazum o stanju snaga) potpisali su Gates i češka ministrica odbrane Vlasta Parkanova, na margini neformalne sjednice ministara odbrane NATO-a.

"Ovo je okončanje jednog procesa kojem je namjera približavanje naša dva naroda i pomoć zaštiti Evrope", komentirao je Gates. Parkan je ocijenila da će štit na izuzetno značajan način pomoći regionalnoj sigurnosti.

Sporazum SOFA upotpunjuje bilateralni diplomatski sporazum koji su u julu potpisali Prag i Washington o postavljanju do 2012. godine moćnog radara, uz deset presretača u Poljskoj, kako bi se moglo suprotstaviti mogućim napadima dalekometnih balističkih raketa.

Oba ova sporazuma treba da ratificira češki parlament.

Dvije trećine Čeha su, prema ispitivanjima, protiv ovog projekta.

Projekt je izazvao bijes Moskve koja u njemu vidi napad na sigurnost i koja je zaprijetila da će odgovoriti ciljanim napadima na buduće evropske elemente štita.