Svijet
0

Poznati protivnik Ben Alijevog režima vratio se u Tunis

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Moncef Marzouki, stari protivnik svrgnutoga tuniskog predsjednika Zinea al-Abidina Ben Alija, vratio se u utorak u Tunis, javila je tuniska državna agencija TAP.

Pripadnik opozicije Moncef Marzouki, predsjednik zabranjene stranke Kongres za republiku (CPR), vratio se u u utorak u Tunis poslije godina egzila" u Parizu, javila je agencija, a prenio AFP.

Na aerodromu Tunis-Carthage dočekao ga je "veliki broj" članova njegove stranke koji su pjevali nacionalnu himnu, naveo je isti izvor.

Marzouki je pozvao Saudijsku Arabiju da izruči bivšeg predsjednika Ben Alija, koji je u petak pobjegao iz svoje zemlje, kako bi mu se moglo suditi, javio je TAP.

Moncef Marzouki, koji je pripadao laičkoj ljevici i bio u egzilu u Francuskoj, izjavio je u ponedjeljak da će se kandidirati na predsjedničkim izborima koji bi trebalo da budu organizirani u Tunisu za šest mjeseci.

Bivši predsjednik Tuniske lige za ljudska prava do 1994. godine i suosnivač Vijeća sloboda u Tunisu, Marzouki je osnovao Kongres za republiku 2001. Osuđen je na godinu dana zatvora 2000. godine.