|

Poznat sastav prijelazne vlade u Austriji, među ministrima i bivši šef EUFOR-a u Sarajevu

Poznat sastav prijelazne vlade u Austriji, među ministrima i bivši šef EUFOR-a u Sarajevu
14
Klix.ba
22.5.2019. u 07:28
4
komentara
14

dijeljenja
Poznat sastav prijelazne vlade u Austriji, među ministrima i bivši šef EUFOR-a u Sarajevu Johann Luif
Austrijski kancelar Sebastian Kurz odredio je ko će u prijelaznoj vladi, do privremenih izbora, popuniti mjesta koja su ostala prazna nakon izlaska desnice (FPO) iz vlasti.
Bečki dnevnik Kronen Zeitung piše kako će u prijelaznoj vladi na mjestu ministra odbrane biti zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije Johann Luif.

On je u periodu od 2014. do 2016. godine obnašao dužnost komandanta EUFOR-a u Sarajevu. Na tu poziciju došao je iz Kopnene vojske Austrije, a tokom karijere je, između ostalog, bio zamjenik komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) od 2011. do 2012. godine.

Luif je nakon preuzimanja dužnosti komandanta EUFOR-a u Sarajevu izrazio zadovoljstvo prilikom da radi u BiH koju smatra zemljom s dugom tradicijom multikulturalnosti te prilikom što će moći dati doprinos pružanju podrške BiH "u nastojanjima da krene ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti kao članica EU".Na poziciju ministra unutrašnjih poslova Austrije trebao bi biti imenovan bivši predsjednik Višeg suda Austrije Eckart Ratz, a na poziciju ministra za socijalna pitanja Walter Pöltner, bivši šef sekcije u socijalnom odjelu.

Austrijski mediji prenose da će prijelazna ministrica infrastrukture i saobraćaja biti 36-godišnja Valerie Hackl, nekadašnja šefica kontrole leta Austro Controla. Ukoliko Hackl ne preuzme dužnost, na tu funkciju trebao bi biti izabran šef sektora za saobraćaj u Ministarstvu infrastrukture i saobraćaja Gerhard Gürtlich.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...