Liječnici na Haitiju
0

Poziraju s oružjem i piju alkohol umjesto da pomažu

Sarajevo-x.com
Humanitarna misija za pomoć unesrećenim ljudima na Haitiju osramotila je Puerto Rico, nakon što su se na Facebooku pojavile fotografije liječnika kako piju alkohol, te poziraju pred kamerama sa oružjem u rukama.

"Ovo je zaista tužno. Greške nekolicine ljudi mogu da pokvare sve ono dobro što je urađeno za Haiti i što se još uvijek radi. Slike na Facebooku su me ozbiljno zabrinule", rekao je ministar zdravstva Lorenzo Gonzalez za CNN.

Na nekim fotografijama liječnici su odlično raspoloženi dok poziraju sa oružjem i bocama alkohola, a bilo ih je nekoliko gdje nasmijani pomažu ljudima kojima je potrebna ozbiljna liječnička pomoć. Mnogi se pitaju šta je bilo s Hipokratovom zakletvom, ali i ljudskošću i suosjećanjem sa tuđom patnjom.

Posebno je bila sporna fotografija golog Haićanina, što ni po kom osnovu nije smjelo biti fotografisano, a ne objavljeno.

Etički komitet je preuzeo slučaj kako bi se procjenilo kakva je šteta napravljena i koje mjere treba dalje poduzimati. Iako se polazi od pretpostavke - 'nevin dok se ne dokaže suprotno' nekima je upitno da li će ikad više moći obavljati liječničku praksu.

Neki liječnici su već isključeni iz misije.