{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Požari u Californiji zaprijetili domovima, u toku evakuacija građana

F
25.6.2018. u 18:58
12
15
Požari u Californiji zaprijetili domovima, u toku evakuacija građana
12
 
Stotinama domova i poslovnih prostora u sjevernoj Californiji u ponedjeljak su zaprijetili šumski požari podstaknuti vjetrom koji su izbili tokom vikenda, prisiljavajući hiljade mještana da bježe iz svojih domova kroz ruralne regije sjeverno od San Francisca.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najveći požari nastavili su da se šire, ali nije bilo nikakvih izvještaja o povrijeđenima ili o poginulima, saopćila je kalifornijska agencija za šumarstvo i zaštitu od požara.

Oko 3.000 mještana evakuirano je iz svojih domova u oblasti Lake, 193 kilometra sjeverno od San Francisca. Požar u toj oblasti koji nije suzbijen proširio se na 31 kvadratni kilometar i uništio je kuće i zgrade, javila je agencija.

Komandant vatrogasne brigade Jonathan Cox izjavio je da je više od 230 vatrogasaca koristilo helikoptere, buldožere i ostalu opremu boreći se protiv požara u oblasti Lake na nepristupačnom terenu koji je otežao suzbijanje vatrene stihije.

"To je najgora moguća kombinacija", kazao je Cox.

Vlasti su također naredile evakuaciju mještana u oblasti Tehama, 322 kilometra sjeverno od San Francisca, gdje se požar proširio na šest kvadratnih kilometara i uništio je veći broj domova i poslovnih prostora, i zaprijetio je novima.

Zvaničnici su saopćili da je suzbijeno oko 20 posto požara. Obližnji casino poslužio je kao centar za evakuaciju životinja.

Mještani su također pobjegli pred vatrom u oblasti Shasta, 482 kilometra sjeverno od San Francisca.

Nikakav uzrok nije ustanovljen ni za jedan od požara.

Zvaničnici su saopćili da toplo vrijeme, jaki vjetrovi i suša pojačavaju požare, nešto manje od godinu dana nakon najtežih požara u Kaliforniji u kojima su poginule 44 osobe i razorili su vinsku oblast savezne američke države u oktobru, izazivajući štete od desetak milijardi dolara.

Oboreni dalekovodi smatraju se uzročnicima 12 od 24 požara u prošloj godini. Uzroci ostalih požara su pod istragom, prenosi Associated Press.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: