The Financial Times
0

Požari bacili svjetlo na drugi fenomen - preokret u ruskoj vanjskoj politici

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
The Financial Times u utorak jedan od svojih komentara posvećuje Rusiji, uz ocjenu da su šumski požari koji posljednjih sedmica pustoše zemlju bacili svjetlo na drugi fenomen - preokret u ruskoj vanjskoj politici.

Odgovor na krizu sa šumskim požarima ponovo je ukazao da - bez obzira na prihode od nafte i plina tokom posljednje decenija - Rusija ima veliki problem propale infrastrukture i državne administracije, odnosno, koliko je za opstanak zemlje ključna modernizacija koju je najavio predsjednik Dmitrij Medvedev.

U zemlji počinje da preovladava mišljenje da ta modernizacija neće biti moguća ako joj od pomoći ne bude diplomatija.

To znači, nastavlja londonski dnevnik, ponovnu izgradnju mostova prema Zapadu, jedinom izvoru investicija i tehnologije koji su Rusiji potrebni.

U najkraćem, piše Financail Times, era oholosti hranjene prihodima od nafte i busanja u prsa tokom drugog predsjedničkog mandata Vladimira Putina više nije aktuelna - nastupa vrijeme pragmatizma.

Signali tog prgmatizma već su viđeni u nekoliko postupaka Moskve, pomirenju s Poljskom poslije avionske nesreće kod Smolenska, novim sporazumom START sa Sjedinjenim Državama, pristanku na jačanje sankcija prema Iranu, naglo okončanim 40-godišnjim graničnim sporom s Norveškom...

Ali više od svega, na preispitivanje vanjske politike uticao je prošlogodišnji pad ekonomskog rasta, otkrivši slabosti privrede koja se oslanja na prirodne resurse, kao i činjenica da su presušili jeftini inostrani krediti ruskim kompanijama iz vremena prije krize.

Iako navodi kako ruski vanjskopolitički preokret neće nastupiti preko noći, Financial Times citira nedavne riječi ruskog predsjednika Medvedeva: "Rusije nisu potrebni prijatelji, niti neprijatelji, već samo interesi".