Egipat
0

Požar u Ministarstvu unutrašnjih poslova

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U zgradi egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova u Kairu danas je izbio požar, a zvaničnici kažu da vjerovatno postoji veza sa protestom policajaca koji zahtijevaju ostavku resornog ministra.

Ekipe hitne pomoći i najmanje pet vatrogasnih kamiona stigli su na lice mjesta. Vatra je zahvatila svih sedam spratova zgrade u centru glavnog grada.

U ovom trenutku nije poznato da li ima žrtava.

Vojska je ranije blokirala prilaz zgradi da bi je zaštitila od učesnika protesta pripadnika policije, prenijela je državna novinska agencija Mena. Na demonstracijama se okupilo oko 3.000 ljudi, izjavili su očevici.

Demonstranti, između ostalog, zahtijevaju i veće plate, socijalnu pravdu i ukidanje "vojnih suđenja". 

Komentatori smatraju da je posljednji zahtjev povezan sa strahom policajaca da će im biti suđeno zbog kršenja pravila službe koja su počinili tokom vladavine svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Ministar unutrašnjih poslova Mansur el Esavi, koji je imenovan tokom rekonstrukcije vlade i smjene Mubarakovih kadrova, ispunio je zahtjeve demonstranata, prenijela je Mena.
Poslije Esavijevog imenovanja na funkciju objavljena je odluka o raspuštanju državne službe bezbjednosti, čija je brutalnost doprinijela podizanju ustanka protiv Mubarakove vladavine.